Zonnekindpoppen: veel gestelde vragen

Dienen zonnekindpoppen om mee te spelen?

Ja, zonnekindpoppen dienen om mee te spelen. Ze zijn speciaal ontworpen zodat ze een zacht en neutraal kameraadje zijn voor je kind. Een pop heeft een grote educatieve waarde in die zin dat kinderen in de verwerking van hun emoties een pop gebruiken om de werkelijkheid na te spelen, waarbij de pop zijzelf zijn. Ze zijn er ook als het kind wil 'oefenen' hoe het er in de wereld van de 'grote mensen' aan toe gaat: ze spelen schooljte en de pop is het kind in de klas, ze spelen vadertje en moedertje en de pop is het kind, ...

 

Dienen seizoensfiguren om mee te spelen?

Seizoensfiguren zijn niet echt gemaakt om mee te spelen. Nochtans zijn er heel wat kinderen die graag een eigen seizoenstafeltje hebben en uren kunnen zoet zijn met het aankleden er van en er rustig mee spelen. Een heerlijke oefening voor de fantasie!

 

 

Kan je zonnekindpoppen wassen?

Ja, je kunt zonnekindpoppen zeker wassen.

Alle poppen kan je met je kind mee in bad laten gaan en het met een washandje wassen. Het grootste vuil kan er op die manier afgewassen worden.

Een stevig opgevulde pop (zoals een lijs of een ledematenpop) kan intgraal in de wasmachine (op een wolwasprogramma met een zachte zeep). De haartjes zijn meestal van wol, dus het kan zijn dat ze vervilten (hangt af van hoe goed je machine wol wast).

Popjes die zacht zijn opgevuld kan je ook in de machine wassen, maar dan haal je eerst het lijfje van het hoofdje af. Het hoofdje kan in de wasmachine. Haal de losse wol uit het lijfje en dan kan dat vuile lijfje ook in de wasmachine.

Voor alle manieren geldt: laat je pop plat, snel en volledig drogen aan de open lucht (niet in de droogkast).

 

 

Waarom zou ik voor een zonnekindpop kiezen?

De meerwaardes van een zonnekindpop zijn talrijk: 

  • De pop is gevuld met schapenwol en voelt dus zacht aan. Aangezien wol de eigenschap heeft om de omgevingstemperatuur aan te nemen, voelt de pop ook altijd aangenaam aan (dit in tegenstelling tot de harde en koude plastiek).
  • De pop heeft een neutrale gezichtsuitdrukking zodat het kind alle emoties kan toepassen: de ene dag is de pop vrolijk, de andere verdrietig. Als dit niet voorgevormd is, heeft de verbeelding van het kind vrij spel.
  • De pop is gemaakt van natuurlijke materialen en is dus duurzaam.
  • Elke pop is met de hand gemaakt en dus uniek.
  • De armen en benen zijn soepel en dus gemakkelijk aan- en uit te kleden.
  • Je kunt een 'pop op maat' bestellen, d.w.z. dat haarkleur kapsel, huidskleur, grootte, soort kunnen gekozen worden.

 

Is een pop beter dan een dierenknuffel?

Een pop heeft een andere functie. Een knuffel is zacht en een leuk bedgenootje. Maar in een pop herkent een kind zichzelf en kan zij/hij een spel spelen waarbij de pop het kind voorstelt en zo kan het 'oefenen' en de volwassenen nadoen of zijn/haar emoties verwerken. Dit is een vaak onderschat deel van het spel van het kind.

 

 

Vindt mijn kind een zonnekindpop sowieso fijner om mee te spelen?

Dat hang erg van kind tot kind af. Je kunt een zonnekindpop aanbieden, maar of het kind zich er mee verbindt is niet te voorspellen. Ervaring leert wel dat vele kinderen die zonnekindpoppen zien, er meteen eentje kiezen en die pop in hun hart sluiten.