Onderhoud

Wassen

Aangezien de poppen gemaakt zijn in natuurlijke materialen, kunnen ze ook gewassen worden. Er moeten wel een aantal zaken in acht genomen worden:

 

  • Grotere poppen zoals de lijs, de ledematenpop en de babypop kunnen gewassen worden. Best is regelmatig met een washandje het gezichtje en de handjes wassen. Goed natmaken mag, maar wel opletten dat je de natte delen ook snel kunt drogen. Deze poppen kunnen in principe ook in de wasmachine gewassen worden (op een wolprogramma). Dit zou ik echter enkel aanraden als de pop echt heel vuil is. Ook hier geldt dat je de pop dan zo snel mogelijk moet laten drogen. Het kan ook zijn dat de haartjes gaan klitten aangezien die meestal van zuivere wol zijn gemaakt. 

 

  • Kleinere poppen hebben meestal een vast pakje aan met losse plukken wol in. Je kunt die popjes in een sopje leggen en wassen door zachtjes het vuil er uit te duwen, goed te spoelen en ook weer snel te drogen. Je kunt ze ook in de wasmachine wassen (op een wolprogramma), maar dan moet je wel de losse wol uit het pakje halen, want anders gaat die klitten. Maak daarvoor het hoofdje of een handje los en haal de wol uit het lijfje. Was het popje (zonder vulling) op een wolprogramma en als het droog is kan je het hoofdje of handje er terug aan vast naaien.

 

  • Seizoenspopjes met vilt kunnen enkel met een nat lapje met was zeep gewassen worden.

Wat als ze stuk zijn

Het is logisch dat poppen die hele goede vriendjes van je kind worden, op den duur slijtage vertonen. Meestal is het mogelijk dit te herstellen. Soms is de slijtage echter zo ver gevorderd dat de oorspronkelijke vorm niet meer zichtbaar is: in dat geval kan het wel hersteld worden, maar gaat het kind de pop niet meer herkennen.

 

Voorwaarden:

  • Als de tricot doorgesleten is, moet die vervangen worden. Dat is meestal mogelijk zonder de vorm van de pop te veranderen.
  • Als de kleren versleten zijn kunnen we nieuwe maken.
  • Als de armen of benen van de ledematenpop afgevallen zijn, kunnen die er gemakkelijk terug aangezet worden.