Poppenhoofdje met ondertricot

Voor het maken van een onderhoofdje met een lapje ondertricot, heb je wol, een lapje ondertricot en stevige afbinddraad (van linnen of polyester) nodig.

 

Laat ons zeggen dat we een hoofdje van 26 cm omtrek maken, gemeten van nek tot nek, over het hoofd.

 

Hiervoor heb je een lap goed rekbare tricot nodig van ongeveer 40 cm in het vierkant. Weeg ongeveer 75 gram gewassen vulwol af. Neem hiervan zo veel af dat je een 'dekentje' ter grootte van een zakdoek kunt neerleggen. Prop al de overige wol samen tot een bol en leg die op je 'dekje'. Vouw nu het wollen dekentje over de bol en neem bovenaan de bol de flappen van je dekentje samen. Je 'hoofdje' ziet er nu uit als een paddestoel. Leg de lap tricot over de bol en  neem de randen samen met de uithangende wol in je hand. Nu ga je goed trekken aan de tricot zodat die zich over het 'hoofdje' gaat spannen. Knijp ook af en toe eens in de wol, zodat de lucht kan ontsnappen. Het is van belang dat alle wol nu een plaatsje krijgt. Als straks de ogenlijn aangetrokken wordt, zoekt de wol de plaats met de minste weerstand. Als je dus nu gaatjes laat, krijg je straks ook putjes. Neem hiervoor zeker je tijd: een kwartier trekken en duwen is zeker wat je nodig hebt. Dit is werk dat pijnlijk is voor de handen: wissel dus regelmatig van kant.

 

Doe dit tot je een stevig hoofd hebt met een omtrek van 26 cm. Let er tijdens het trekken van de tricot ook op dat je een nekje bewaart en dus niet alle wol uit de hals naar beneden trekt.

 

Als je een hard hoofd met een stevige nek hebt, bind je de nek af met een mastworp. Deze knoop maak je door 2 maal losjes rond de nek te gaan met je touw en dan het eindje onder de twee draden door te steken. Deze knoop trekt zichzelf vast. Je kunt nu de hoofdomtrek even nameten en herbegin als het niet juist is. Als het goed is, leg je er nog een knoopje bovenop. Dit afbinden is niet zo gemakkelijk, aangezien je draad de neiging heeft om naar onder te zakken. Houd daarom je nek stevig vast met je linkerhand en bind met je rechterhand boven je linkerhand je knoop (of andersom als je linkshandig bent).