Hoe maak je een hoofdje met buistricot?

Het maken van een hoofdje met buistricot vraag iets minder kracht dan met een lap ondertricot. Dit buisverband is een 'tunnel', rondgebreid van katoen.

De breedtematen die hieronder zijn aangegeven betreffen het platliggende buisverband. 

Vorm er een 'sok' van door de tunnel aan één kant dicht te maken met een draad afbindgaren, die rondom geregen, aangetrokken en geknoopt wordt. Keer deze koker zo, dat het afgebonden bobbeltje tricot binnenin zit. Deze methode is goed voor kleine hoofdjes.

Vanaf 15 cm raad ik echter aan om het buistricot dubbel te nemen. Er komt door de vulling immers erg veel spanning op het buisje te zitten en kan wel eens scheuren. In plaats van op het einde, bind je de buis dan halverwege af en je keert een kant over de andere, zodat je een 'dubbelwandige' buis hebt. Vul de binnenste koker op tot een stevige bal.

Hoe: Neem een plukje wol en duw die tot helemaal onderin de buis. Herhaal deze procedure en let er op dat je telkens alle wol tot helemaal onderaan de koker duwt.

 

Zorg ervoor dat:

 

  •  je het uiteinde van de koker tegen je lichaam houd zodat je ergens tegenaan duwt.
  • je aan de tricotbuis trekt terwijl je de wol er in duwt: zo zorg je er voor dat de tricot goed rond de wol spant en je een stevig hoofd krijgt.
  • alle wol een 'plekje' krijgt en dat er geen holtes achterblijven. Bij het afbinden zoekt de wol immers de plaats met de minste weerstand en kruipt in 'holtes'. Zo ontstaan onefffenheden.
  • je de buis langer opvult dan het hoofdje groot moet zijn zodat je de nek kunt afbinden op een plaats waar wol in de buis zit. Zo krijg je een stevig nekje en vermijd je een wiebelhoofd.
  • je het hoofd meet van de nek, over het kruin tot de hals. Zie foto

 

PS. Voor erg kleine hoofdje (tot 8 cm) is er een alternatieve methode mogelijk

 

 

De afmetingen die hieronder gegeven zijn, zijn benaderingen. Niet iedereen krijgt een even rond en stevig hoofd gevormd. Sommigen hebben een smaller of breder buisverband nodig en/of krijgen er meer of minder wol in. De vermelde afmetingen en gewichten geven wel een houvast.

Hoofdomtrek Breedte buisverband Lengte buisverband hoeveelheid wol
 8 cm  1,5 cm 20 cm  
12 cm 2,5 cm 25 cm  
 18 cm 4 cm 30 cm 35 gram
20 cm 6 cm 40 cm 50 gram
 26 cm 6 cm 50 cm 75 gram
 30 cm  8 cm 70 cm 150 gram
 36 cm 10 cm 1 m 200 gram